AUDI A4 omiljeni polovnjak koji se drži sjajno

22.12.2015.

Svatko tko je ikada sjeo u Audi A4 priznat će da se doima izuzetno kvalitetnoizrađen, čak i korak više od ljute njemačke konkurencije BMW serije 3 ili Mercedesa C-klase. Zanimalo nas je ima li takav dojam potvrde i u stvarnosti,pa smo na samom kraju životnog vijeka modela B8 – novi A4 samo što nije stigao – pronašli rabljeni model iz prve generacijske godine proizvodnje. Automobil je u sedam godina promijenio tri vlasnika, ali je prešao umjerenih 135.000 kilometara. Izvana, što treba zahvaliti i nedavno lakiranim odbojnicima, nema gotovo nikakvih tragova ni godinama, niti prijeđenoj kilometraži.

Zavirivši ispod podnice ostali smo iznenađeni besprijekornim stanjem karoserije i podvozja – karoserija je temeljito zaštićena, pa na njoj nema ni najmanjih tragova hrđe, ali ni korištenja, iako je zabilježeno da pojedine boje, poput crvene i plave, blijede brže od drugih. Mračan, ali bogato opremljen interijer sa sjedalima u kombinaciji kože i alcantare također je u izuzetno dobrom stanju –izlizani su tek upravljač, ručica mjenjača i pokoji prekidač. U vožnji je sve čvrsto i robusno kao i prvog dana, osim mjenjača čije su vodilice s vremenom dobile malo zračnosti. Automatski mjenjači osjetljiviji su od ručnih, a kod manualaca problema s vremenom može biti s dvomasenim zamašnjakom, koji zna stradati zbog grubog i nepažljivog rukovanja vlasnika bez osjećaja za velik okretni moment turbodizelaša 2.0 TDI.

Dvolitreni common-rail turbodizelaš sa 140 KS, kakav je i primjerak na fotografijama, najtraženija je roba i samo je činjenica da je riječ o snažnom, štedljivom i izdržljivom motoru koji izvrsno drži cijenu kao rabljeni dovoljna je da nadmoćno prevlada tržištem. Premda dovoljno snažni, benzinski 1.8 i 2.0 TFSI su rjeđi, a naročito žedni 3.2 V6 snažan 260 KS. Dizelski 3.0 V6 nudi odlične performanse, ali je i osjetno skuplji.

Svi motori, uključujući i 2,0-litreni turbodizelaš, znaju s vremenom početi trošiti ulje, pa ga treba redovito kontrolirati, a u rijetkim slučajevima dogodi se da otkaže pumpa za vodu, zablokira centralno zaključavanje i rasklima se poklopac pretinca za rukavice. Modeli s krovnim prozorom mogu bučiti, a prednji ovjes je dosta osjetljiv, što je poboljšano faceliftom 2012. Na primjerku koji smo našli otkazala je hill-holder funkcija na automatskoj ručnoj kočnici, promijenjene su prednje kočnice i kugle koje znaju stradati kad vlasnici dizelskih modela koji su teški u nosu, velikom brzinom nalijeću na ležeće policajce i druge neravnine na cestama. Prema riječima vlasnika, potrošnja se kreće oko 7,5 litara u gradu i oko 5 na otvorenoj cesti.

Izvor: autoklub.jutarnji.hr

Pretraga vozila

Video galerija